“De verraderlijke kracht van propaganda”

Artikel over westerse propaganda onder andere over Oekraine in Manifest (krant van de NCPN). Door: Karel van Wolferen (zijn website) Lees het hele artikel hier: : De verraderlijke kracht van propaganda (fotos geen onderdeel van originele artikel)

Russian9th-aide-convoy_vid1.03
9de Russische hulpkonvooi voor Oost-Oekraine. [bron: video 1:03]

Vertaling: Jonathan van Tongeren.

Over de auteur:

Karel van Wolferen

Karel van Wolferen is voormalig Oost-Azië correspondent voor NRC Handelsblad en ontving in 1987 de prijs voor de Nederlandse dagbladjournalistiek voor zijn artikelen over politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in die regio. Van 1997 tot 2006 was hij universiteitshoogleraar Vergelijking van politieke en economische instituties aan de Universiteit van Amsterdam. Van Wolferen is auteur van diverse boeken waaronder The Enigma of Japanese Power (1989) en George W. Bush and the Destruction of World Order (2003). Hij blogt op http://www.karelvanwolferen.com.

Karel van Wolferen: De verraderlijke kracht van propaganda

(…)
Het verhaal van het neergehaalde vliegtuig met 298 doden is niet langer in het nieuws (internationaal wel, maar niet in Nederland, nvdr), en het onderzoek naar wie het heeft neergeschoten? Hou je adem maar niet in. Vorige week werden Nederlandse televisiekijkers geïnformeerd over iets dat al langer de ronde deed in de internetsamizdat: de landen die deelnemen aan het MH17-onderzoek hebben een geheimhoudingsovereenkomst getekend. Elk van de deelnemers (waaronder Kiev) heeft het recht om zonder opgaaf van redenen een veto uit te spreken over publicatie van de resultaten. De waarheid over de oorzaak van het verschrikkelijke lot van de 298 lijkt inmiddels al te zijn vastgesteld door de propaganda. Dat wil zeggen dat, hoewel er nog geen enkel bewijs geleverd is voor de officiële toedracht dat de ‘rebellen’ het vliegtuig neer zouden hebben geschoten met Russische betrokkenheid, het een rechtvaardiging blijft voor de sancties tegen Rusland.

Nadat de crisis wekenlang voort heeft gesleept met verder bloedvergieten en verwoesting door bombardementen, en een gretige NAVO die zich morrend afvroeg of Poetins witte vrachtwagens met humanitaire hulpgoederen ook gezien zouden kunnen worden als een vijfde colonne, heeft de belangstelling in de mainstream media voor de crisis in Oekraïne een nieuw hoogtepunt bereikt met een vermeende Russische invasie om de ‘rebellen’ te helpen.

Op 1 september werd in een redactioneel commentaar van de New York Times aangekondigd dat “Rusland en Oekraïne nu in staat van oorlog verkeren.” Weer een propagandaproduct? Het heeft er alle schijn van.

(…)

Lees het hele artikel hier: Karel van Wolferen: De verraderlijke kracht van propaganda


Used other main sources (see links in article if available).
Used other main sources (see links in article if available).
Used as source: 1TV.ru
Used as source (Foto van Russische hulp konvooi): 1TV.ru
Used as source: South-Front
Used as source (Foto van Russische hulp konvooi): SouthFront
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s