Wat is Oekraine ?

Het territorium waarover gevochten wordt heet Oekraïne. Het volgende overzicht van de geschiedenis van rijken op aarde geeft een beeld van de algemene gedragingen van de mensheid over de laatste 6 000 jaar op het gebied van controle van territorium, in Europa.

Er zijn een paar momenten waar iets dat op Oekraine lijkt kort oplicht. Merk op dat het huidige Oekraine (heden in 2015) electoraal gepolariseerd is in een noordelijk deel en een zuidelijk deel https://en.wikipedia.org/wiki/File:Ukraine_ElectionsMap_Nov2004.png Het zuidelijke deel heeft ook een sterkere aanwezigheid van het Russisch: https://en.wikipedia.org/wiki/Languages_of_Ukraine Deze wikipedia zegt dat 65% van de mensen die leven in Oekraine, het Oekraiens als moedertaal hebben (Oekraiens is een slavische taal evenals het Russisch, bron wikipedia.

Wikipedia legt de oorsprong van Oekraine bij ‘Kiev Rus’: .Vorming [van Oekraine]: Kiev Rus’, [in het jaar] 882 [sinds jaartelling] Het op Kiev gecentreerde huidige Oekraine heeft pogingen gedaan om het Russisch uit te bannen en mensen te dwingen Oekraiens te spreken.

history-europe_vid1.16

history-europe_vid1.22

Hier duikt een rijk op met de naam “Kiev Rus,” de Russen van Kiev.
Wikipedia Kiev Rus, quote: “Kievan Rus’ begins with the rule (882–912) of Prince Oleg, who extended his control from Novgorod south along the Dnieper river valley in order to protect trade from Khazar incursions from the east[3] and moved his capital to the more strategic Kiev. Sviatoslav I (died 972) achieved the first major expansion of Kievan Rus’ territorial control, fighting a war of conquest against the Khazar Empire. Vladimir the Great (980–1015) introduced Christianity with his own baptism and, by decree, that of all the inhabitants of Kiev and beyond. Kievan Rus’ reached its greatest extent under Yaroslav I (1019–1054); his sons assembled and issued its first written legal code, the Rus’ Justice, shortly after his death.[8]“.

history-europe_vid1.22_nl

history-europe_vid1.28

Grootste rijkwijdte van Kiev Rus’ (in deze video).
history-europe_vid1.28_nl-donbass

history-europe_vid1.49

history-europe_vid2.28

Hier flitst Oekraine kort op:

history-europe_vid2.55


De volgende video gaat over 1900 tot 2013

europe-timeline-1990_vid2.18

Hier ontstaat het moderne Oekraine:
Europe-timeline_vid2.19


Een video over de grensverschuivingen tussen 1815 ~ 1914:


Een video over de Russische burgeroorlog rond 1917:


Deze videos zijn niet speciaal uitgezocht, en lijken gemaakt te zijn voordat de huidige Oekrainse burgeroorlog uit is gebroken, zonder een politiek doel na te streven op het gebied van ofwel propaganda voor Donbass of voor Kiev / NAVO. Merk op dat Nederland op een gegeven moment stabiel op de kaart ligt, maar dat dit nooit het geval is geweest voor Oekraine.

Het kan verleidelijk zijn voor Nederlanders om naar een kaart te kijken, en te denken dat binnen de grenzen van Oekraine het Oekraiense volk leeft, al sinds duizenden jaren lang. Is dat werkelijk zo, en hoe verhoudt Kiev zich tot de Krim en Donbass en de bredere zuidelijke helft van het huidige Oekraine ? Het is bekend dat de Donbass cultureel onderdeel is van Rusland. Wie de kaart ontwikkelingen ziet zal er weinig moeite mee hebben die realiteit te begrijpen.

Zal het huidige Oekraine op videos van grensverschuivingen gemaakt in de toekomst, de huidige grenzen van Oekraine opnieuw in een korte flits weergeven ? De geschiedenis tot dit moment doet het vermoeden. Moet de NAVO hierom een wereldoorlog ontketenen, om dit stuk land dat historisch Rusland is ? Moet dit na Napoleon en de Nazis, de 3rde poging worden om de Russen op de knie te dwingen ?

Wat is Oekraine ?
Wat is vrede ?

Duitse video:

Used other main sources (see links in article if available).
Used other main sources (see links in article if available).

Op Zuid Front

Advertenties

2 reacties op ‘Wat is Oekraine ?

 1. In de tijd dat België nog bij Nederland hoorde heette de Krim, evenals heel Zuid- en Oost-Oekraïne samen “Nova Russia”
  Voordat er ooit Slavische volkeren in dit gebied leefden werd de kust van de Zwarte Zee ten oosten van de Dnjepr (ofwel de Krim en verder oostelijk) bewoond door andere volkeren die werden ingelijfd bij het Osmaanse Rijk. Toen dit werd verslagen door de Russisch/Oekraïense legers van de Tsaar emigreerden veel moslims naar Istanbul en werden de gebieden herbevolkt door Russen en Oekrainers; etnische Russen op economisch interessante of strategische plekken zoals de Krim en de steden en Oekraïners op het platteland. Rusland heeft bij gebrek aan christenen en overvloed aan veroveringen zelfs Duitsers (“Wolga Duitsers”) en volkeren uit Oost-Europa gebruikt om veroverde gebieden te bevolken.
  Hiervoor leefden er allerlei volkjes op de Krim waaronder Grieken en Tataren die werden gedeporteerd naar Siberië. Voila, dit strategisch gelegen eiland was vanaf heden Russisch.
  Etnische zuivering door genocide was geen uitzondering lees ik zoals “600ooo of the Circassian people”
  De Zwarte zeekust tot aan Georgië wordt nog steeds bevolkt door de nazaten van Oekraïners maar evenals de Vlamingen die in de mijnen van Wallonië gingen werken zijn ook deze Oekraïners onvrijwillig de taal van de macht gaan spreken dus Russisch (evenals Oekraïners die in Kazachstan en Siberië bevolkten.) Maakt Oekraïne aanspraak op deze gebieden zoals Rusland de Krim claimt? In het geval van Kosovo vinden we etniciteit ook reden tot onafhankelijkheid…
  Siberië werd op dezelfde manier “Russisch.” De grote olie- en gasvelden liggen allen buiten historisch Russisch gebied. De olie en het gas die er worden opgepompt, aan wie behoort dat toe? Aan de veroveraar? Dat is de huidige realiteit. De elite van Moskou vult er zijn zakken mee. Volgens dezelfde logica behoort Zuid-Afrikaans goud en diamant toe de blanken (wat ook het geval is; dit was de prijs die De Klerk heeft bedongen een einde aan de Apartheid)

  Like

 2. Op de kaartjes die je hanteert is Friesland nooit te zien geweest, noch het Baskenland, Kosovo (of zelfs Albanië), Wallonië etc. Toch zijn dit regio’s met een eigen taal en identiteit die daarmee voldoen aan dezelfde criteria op basis waarvan Europese andere regio’s natie staten zijn geworden… maar ze waren ondergeschikt aan een naburig dominant rijk. In dit soort regio’s wordt de (oa) taal van de overheerser eeuwenlang opgedrongen.

  Het noordelijk deel van het land is al sinds voor de Kievan Rus bewoond gewoond geweest door Oekraïners, maar door 1 de volksverhuizingen en macht van naburige khanaten over de steppegebieden (zoals de Bulgaren die geen noemenswaardig verwantschap waardoor de vermelding van 650 AD irrelevant is) en 2 overheersing door Polen, Litouwen en Moskou is er voor 1919 niet eerder een onafhankelijk Oekraïne ontstaan.

  Google “Ethnic Ukrainians” afbeeldingen daar zie je dat de Zwarte Zee regio van Rusland bewoond wordt door etnische Oekraïners 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s