Prof: “De VS hebben een neo-nazi regime geïnstalleerd in Oekraïne”


Ukraine-extreme-droite

Door Prof Michel Chossudovsky
Global Research, 26 februari 2015
Zie: origineel (engels). (De vertaling start direct onder de onderstaande lijn, waarin wordt gemeld dat dit een herhaling is op Global Research van een eerdere publicatie.)


Dit artikel werd gepubliceerd in maart 2014, aan het begin van de crisis in Oekraïne, en legt de aard van het regime van zetbazen in Kiev bloot. We hebben te maken met een neo-nazi regering die wordt gesteund door de ‘Westerse Democratie’ en de ‘internationale gemeenschap’.

De ‘New York Times’ schreef: “De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben hier de revolutie omarmd als zijnde een ontluiken van de democratie en een klap voor de dictatuur en de heerschapij van dieven, in de voormalige Sovjet gebieden” (Zie: Na de eerste triomf, moeten Oekraïense leiders vechten voor geloofwaardigheid, NYTimes.com, 1 maart 2014, cursivering toegevoegd.)

Bloeiende Democratie, Revolutie” ? De grimmige realiteit is anders. Wat er echt aan de hand is, is een staatsgreep, gesteund door de VS-EU-NAVO, een directe schending van het internationaal recht. De waarheid die niet gezegd mag worden is dat het Westen de vorming van een zetbazen regime, doorspekt met neo-nazis, heeft opgezet – middels een met zorg uitgevoerde en niet openbaar gemaakte operatie.

Door de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland [van de VS, ‘Assistant Secretary of State‘] is bevestigd dat vooraanstaande organisaties in Oekraïne royaal gesteund werden door Washington, inclusief de neonazistische partij Svoboda. “We hebben meer dan 5 miljard dollar geïnvesteerd om Oekraïne te helpen deze en andere doelen te bereiken. … We zullen doorgaan met het voort stuwen van Oekraïne naar de toekomst die het verdient.” zei Nuland.

namenwolk-Kiev-junta
[Toegevoegd aan artikel: overzicht van namen die worden genoemd. Inzet molotov coctail gooiende “demonstranten” in Kiev, 19 Januari 2014; foto door Mstyslav Chernov.]
De westerse media doen alsof dit er niet toe doet, en vermijden om de samenstelling en ideologische onderbouwing van de nieuwe regeringscoalitie te analyseren. Het woord “neo-nazi” is een taboe, het wordt stelselmatig vermeden in de commentaren van de massa media. Dat woord zal niet verschijnen in de paginas van de New York Times, de Washington Post en The Independent. Journalisten hebben de opdracht gekregen om de term “neo-nazi” niet te bezigen bij de beschrijving van Svoboda en de ‘Rechtse Sector’.

Samenstelling van de coalitieregering

We hebben niet te maken met een overgangsregering, waarin neo-nazi elementen een randverschijnsel zijn van een coalitie die formeel onder leiding staat van de Vaderland Partij. Svoboda en ‘Rechtse Sector’ (als ook voormalige leden van het niet meer bestaande fascistische UNA-UNSO) maken niet alleen deel uit van het Kabinet, maar deze twee belangrijke neo-Nazi groeperingen hebben sleutelposities, waardoor zij in de praktijk de controle hebben over de strijdkrachten, de politie, justitie, en de nationale veiligheid. Alhoewel Yatsenuyk’s Vaderland partij de meerderheid van de kabinet posities heeft, en de Svoboda neo-nazi leider Oleh Tyahnybok geen belangrijke ministerspost werd verleend (blijkbaar op verzoek van de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland), kregen leden van Svoboda en de ‘Rechtse Sector’ sleutelposities bij  Defensie, wetshandhaving, Onderwijs en Economische Zaken.

Neo Nazi Svoboda leader Oleh Tyahnybok
Neo-nazi Svoboda leider Oleh Tyahnybok [foto].
 US Assistant Secretary of State Victoria Nuland together Neo Nazi Svoboda leader Oleh Tyahnybok (left)
VS Staatssecretaris van het Ministerie van Buitenlandse zaken, Victoria Nuland samen met neo-nazi Svoboda leader Oleh Tyahnybok (links).

220px-Andriy_parubiy
Andriy Parubiy (rights), mede-oprichter van de neo-nazi ‘Sociaal-Nationale Partij van Oekraïne’ (die later werd omgedoopt tot ‘Svoboda’), werd benoemd tot secretaris van de Nationale Veiligheid en Nationale Defensie Comité (R.N.B.O.U.) benoemd. Рада національної безпеки і оборони України heeft een sleutelpositie boven het  Ministerie van Defensie, de krijgsmacht, wetshandhaving, Nationale Veiligheid en inlichtingen diensten. De R.N.B.O.U. is een centraal orgaan waar besluiten genomen worden. Alhoewel het formeel wordt geleid door de President, staat het secretariaat aan het hoofd hiervan, met een staf van 180 mensen, waaronder defensie, inlichtingen en nationale veiligheid deskundigen.

Parubiy was één van de belangrijkste leiders achter de Oranje Revolutie van 2004. Zijn organisatie werd gefinancierd door het Westen. Hij wordt door de Westerse media de ‘commandant’ van de Euromaidan beweging genoemd. Andriy Parubiy is, net als partijleider Oleh Tyahnybok, een volgeling van de Oekraïense nazi Stepan Bandera, die tijdens de 2de wereldoorlog meewerkte aan massa moorden op Joden en Polen.

Neo-Nazi march honoring Stepan Bandera
Neo-nazi mars ter ere van Stepan Bandera.

De leider van de ‘Rechtse Sector’ delegatie in het parlement, Dmytro Yarosh, is op zijn beurt benoemd tot Parubiy’s adjunct-secretaris van de R.N.B.O.U.

1393022042052ucrania-arbol
Dmytro Yarosh toespraak op Euromaidan (midden).

Yarosh was de leider van de neo-nazi bruin hemden groep van para-militairen, tijdens het Euromaidan “protest”. Hij heeft opgeroepen tot ontbinding van de ‘Partij van de Regio’s’ en de ‘Communistische Partij’.

De neo-nazi partij bestuurt ook de rechtsgang door de benoeming van Oleh Makhnitsky van de Svoboda partij tot de positie van de procureur-generaal van Oekraïne. Wat voor soort gerechtigheid zal dit tot gevolg hebben, met een gerenommeerde neo-nazi die belast is met het Openbaar Ministerie van Oekraïne?

Kabinet posities werden ook toegewezen aan voormalige leden van de neo-nazi rand-groepering ‘Oekraïense Nationale Alliantie – Oekraïense Nationale Zelf Defensie (UNA-UNSO):

Tetyana Chernovol, geportretteerd in de westerse pers als een op kruistocht zijnde onderzoeksjournalist, zonder verwijzing naar haar eerdere betrokkenheid bij de anti-semitische UNA-UNSO, werd benoemd tot de voorzitter van de anti-corruptie commissie van de overheid. Dmytro Bulatov, bekend om zijn vermeende ontvoering door de politie, maar ook met UNA-UNSO connecties, is benoemd tot minister van jeugd en sport.

Yegor Sobolev, leider van een maatschappelijke groep op de Onafhankelijkheid-Maidan en politiek dicht bij Yatsenyuk, is benoemd tot voorzitter van de zuiveringswet commissie, die belast is met het zuiveren van de overheid en het openbare leven van aanhangers van [de voorgaande] president Janoekovitsj. (Zie: Oekraïne Overgangsregering: neo-nazis hebben de controle over de strijdkrachten, Nationale Veiligheid, Economie, Justitie en Onderwijs, Global Research, 2 maart 2014.)

De Zuivering Commissie is ingesteld om de neo-nazi heksenjacht te organiseren tegen alle tegenstanders van het nieuwe neo-nazi-regime. Het doelwit van de zuiveringen zijn mensen met gezaghebbende posities binnen het ambtenarenapparaat, regionale en gemeentelijke overheden, onderwijs, onderzoek, enz. De term ‘lustratie‘ die hiervoor wordt gebruikt, verwijst naar de “massa diskwalificatie” van mensen die bindingen hadden met de vorige regering. Het heeft ook een racistische ondertoon. Het zal naar alle waarschijnlijkheid worden gericht tegen communisten, russen en leden van de Joodse gemeenschap.

Het is belangrijk om er over na te denken dat het Westen, dat zich voorheen inzette voor democratische waarden, sindsdien niet alleen de speerpunt was die de ondergang van een gekozen president bewerkstelligde, maar ook een politiek regime installeerde waarin allerlei neo-nazis zitten. Dit is een zetbazen overheid waardoor de VS, de NAVO en de EU zich kunnen mengen in de interne aangelegenheden van Oekraïne, en haar bilaterale betrekkingen met de Russische Federatie kan ontmantelen. Het moet echter begrepen worden dat de neo-nazis het uiteindelijk niet voor het zeggen hebben. De samenstelling van het kabinet valt in grote lijnen samen met wat de Amerikaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland aan “aanbevelingen” deed, in het gelekte telefoon gesprek met de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne.

Washington heeft ervoor gekozen om van neo-nazis de speerpunt van hun gezag te maken. Onder een “regime van indirect bestuur”, krijgen deze neo-nazis op cruciale militaire en buitenland beleid kwesties hun orders van het VS Ministerie van Buitenlandse zaken [US State Department], het Pentagon en de NAVO – inclusief over de inzet van troepen gericht tegen de Russische Federatie.

De wereld bevindt zich een gevaarlijk kruispunt. De structuur en samenstelling van deze zetbazen regering, die is geïnstalleerd door het Westen, is niet voordelig voor een dialoog met de Russische regering of het leger van Rusland.

Een scenario van militaire escalatie en dan confrontatie tussen Rusland en de NAVO is  duidelijk een mogelijkheid. Het ‘Nationale Veiligheid van Oekraïne en het Nationale Defensie Comité’ (R.N.B.O.U.), dat wordt gecontroleerd door neo-nazis, speelt een centrale rol in militaire zaken. In de confrontatie met Moskou kunnen de beslissingen van het R.N.B.O.U., dat wordt geleid door de neo-nazi Parubiy en zijn rechterhand de bruin hemd Dmytro Yarosh in overleg met Washington en Brussel, potentieel verwoestende gevolgen hebben.
mccain-and-svoboda-leader
Maar het spreekt voor zich dat “steun” aan de vorming van een neo-nazi regering, op geen enkele wijze de ontwikkeling van  “fascistische tendensen” op het Witte Huis zou kunnen inhouden, of op het Ministerie van Buitenlandse Zaken en in het Amerikaanse Congres.

“De bloei van de democratie” in Oekraïne -om de woorden van de New York Times te gebruiken – wordt gesteund door Republikeinen en Democraten. Het is een twee partijen project. Opdat wij het niet vergeten: senator John McCain is een groot voorstander en vriend van neo-nazi Svoboda leider Oleh Tyahnybok (afbeelding rechts).


Used as source: GlobalResearch.ca
Used as source: GlobalResearch.ca

Einde artikel van Michel ChossudovskyMeer dan een jaar later …5 Maart 2015, Russia Today, bericht op infowars.com

‘NULAND VERSCHANST IN NEO-CONSERVATIEVE KAMP WAAR MEN IN DE NOBELE LEUGEN GELOOFT’

De VS willen niet dat er vrede uitbreekt.

De anti-Russische retoriek van Victoria Nuland is afkomstig uit het neoconservatieve kamp van de Amerikaanse politiek, die streven naar een crisis in Oekraïne, en enthousiast worden door het vooruitzicht van uitbreiding van de defensie-industrie en meer wapen handel, aldus zei Daniel McAdams van het Ron Paul Vredesinstituut tegen RT.

(…)

Russia Today: Hoe waarschijnlijk is dat de westerse landen dodelijke hulp [wapens] gaan geven aan Oekraïne ?

Daniel McAdams: Het is interessant om te zien dat Victoria Nuland deze week enige tijd door bracht met Andriy Parubiy, één van de oprichters van de fascistische partij in Oekraïne en dacht ik één van de oprichters van het Joseph Goebbels Instituut [ *) ]. Ze ontmoette hem deze week en heeft een foto genomen met hem. Hij kwam terug naar Oekraïne en verzekerde zijn kameraden dat de VS aanvullende, niet-dodelijke wapens zal voorzien – wat dat ook moge betekenen – en had er vertrouwen in dat ze ook dodelijke wapens zouden gaan aanbieden. De voorzitter van de Generale Staf [Joint Chiefs of Staff], Generaal Martin Dempsey heeft er bij de Amerikaanse regering op aangedrongen om dodelijke wapens te verschaffen, net als de nieuwe Amerikaanse minister van Defensie (Ashton Carter). Beiden zijn afkomstig uit het militair-industrieel complex, dat enthousiast wordt door het vooruitzicht op veel meer wapens die verkocht kunnen worden.

(…)

(Vet gedrukt toegevoegd.) Lees hele interview van Russia Today op infowars.com.

Used as source: RT.com
Used as source: RT.com
Used as source: infowars.com
Used as source: infowars.com

Einde artikel op infowars.


Noten

Zie over deze neo-nazis en onder meer dit Joseph Goebbels Instituut ook: Is the US backing Neo-Nazis in Ukraine? door Max Blumenthal, Global Research, February 25, 2014. Citeer:

“In het Oekraïense parlement, waar Svoboda een ongekende 37 zetels heeft, is Tyahnybok’s plaatsvervanger Yuriy Mykhalchyshyn dol op het citeren van Joseph Goebbels – hij heeft zelfs een denktank opgericht met oorspronkelijk de naam “het Joseph Goebbels Politieke Onderzoeks-Centrum.”

(…)

Lviv is uitgegroeid tot het epicentrum van de neo-fascistische activiteiten in Oekraïne, waar de gekozen Svoboda raadsleden een een campagne voeren om de luchthaven naar Bandera te vernoemen. Ze veranderden al succesvol de naam van de Vrede Straat in de naam van het Nachtegaal Bataljon. Het Nachtegaal Bataljon was een OUN-B-vleugel, die rechtstreeks heeft deelgenomen in de Holocaust. “‘Vrede’ is een overblijfsel van de Sovjet-stereotypen,” legde een Svoboda afgevaardigde uit.

(…)

Einde citaat.

Used as source: GlobalResearch.ca
Used as source: GlobalResearch.ca

Voor bevestiging van deze straat hernoeming, zie bijvoorbeeld een artikel van 14 oktober 2011 Oekraiense straat hernoemd naar pro-nazi bataljon ‘schaamteloos’ – PM, citeer: “Vrede Straat in het dorp Razliv in het westen van de Oekraïense Lvov regio werd omgedoopt tot: Nachtegaal Bataljon Strijders Straat”. Zie ook: http://newspepper.su/ (het Russische woord voor ‘vrede’ is mir, en betekend ook ‘wereld’).

Used other main sources (see links in article if available).
Used other main sources (see links in article if available).

Zie ook Amerikanen gaan Oekraiense neo-Nazis gevechtstraining geven
Zie ook de Nazi marsen, leuzen en geweldpleging (engels):

Dit start met het herbergraven van Nazis uit de 2de wereldoorlog in west Oekraine. De leuzen die gescandeerd worden zijn “Oekraine boven alles, heil Oekraine, dood aan de vijanden, Moskouvieten op de messen, Bandeira is een held,” etc. Dit zijn geen nagespeelde scenes, dit gebeurd in de Oekraine. Zie ook deze video documentaire over ‘Rechtse Sector’ historie link.

st-george-ribbon
South Front Help ons !
Advertenties

3 reacties op ‘Prof: “De VS hebben een neo-nazi regime geïnstalleerd in Oekraïne”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s