Hoe het begon in Donbass: de groep Strelkov in Slavyansk

Overzicht: Een groep mensen die het niet eens is met de staatsgreep in Kiev, en op allerlei plaatsen in Oekraïne deze staatsgreep en haar macht ongedaan proberen te maken vluchten uiteindelijk naar de Krim. Daar besluiten zij onder leiding van hun militair meest competente aanwezige – Igor ‘Strelkov’ – om hun krachten te bundelen en zich te richten op een stad waar zij een kans hebben om het verschil te maken. De keuze valt op Slavyansk in het Donetsk Oblast …

Slavyansk: Novorossia’s eerste gevecht

Wat vooraf ging: het geweld van de Februari 2014 coup.

De Amerikaanse staatsgreep in Kiev van februari 2014 was zeer gewelddadig, en vielen vele doden en gewonden. De staatsgreep plegers gebruikten brandbommen en machine geweren, alsook stokken, stenen, en alles wat los te wrikken was. De democratisch gekozen regering van Oekraïne zet het leger niet in, en valt uiteindelijk onder de druk van het geweld dat niet door de politie alleen is tegen te houden.

https://www.youtube.com/watch?v=Wx5EkV_PhPI
Rapportage over de ‘Rechtse Sector’ (video), die de Euromaidan coup uitvoerde in Kiev (engels).
Een bus van anti-Euromaidan actievoerders, in brand op de snelweg.
Een bus van anti-Euromaidan actievoerders, in brand gestoken door Euromaidan rebellen op de snelweg.

Slavyansk op de huidige (10 April 2015) frontlinie kaart; een frontlinie die behalve bij Debaltsevo al vele maanden zo ongeveer vastligt.
Slavyansk op de huidige (10 April 2015) frontlinie kaart; een frontlinie die behalve bij Debaltsevo al vele maanden zo ongeveer vastligt.
Kiev, Krim, Slavyansk
Kiev, Krim, Slavyansk

Groep Strelkov:

Tijd: april 2014 kort na het uitroepen van de Donetsk Volksrepubliek, na de februari 2014 Euromaidan coup in Kiev.
Plaats: Kiev en andere gebieden -> Krim -> Slavyansk (117 000 inwoners).

Een groep van 52 mensen, 2/3rde uit Oekraïne en gevlucht naar de Krim, besluiten nadat de slag om de wettig gekozen regering in Kiev te behouden verloren was, om vanuit de Krim naar een nederzetting in Donbass te gaan waar zij het verschil zouden kunnen maken. Het zou een plaats moeten zijn die niet te groot is (Donetsk is in de orde van een miljoen inwoners), en waar men direct de steun van de lokale bevolking krijgt. De keuze valt op Slavyansk, een stad met meer dan 100 000 inwoners. Met hulp van de lokale bevolking wordt het politie station bezet. Men voert de Russische vlag, lokale bevolking juigt als de Oekraïnse vlag wordt verwijdert.

Slavyansk-Igor_vid4.09
Igor Strelkov (geboren in Moskou, voorheen beroep: Kolonel FSB Rusland), commandant groep van 52 politieke vluchtelingen die Donbass komt verdedigen tegen de Euromaidan coup in Kiev.

De groep staat onder leiding van veteraan Kolonel (leger Rusland) Igor Strelkov. Strelkov: De lokale bevolking dacht dat wij “groene mannetjes” waren. Dat wil zeggen Russen of Russische leger, net zoals op de Krim. Wij waren ook in het groen, en hadden ongeveer dezelfde bewapening. Die bewapening hadden wij zelf met ons persoonlijke geld gekocht. We hoopten op dezelfde gang van zaken als op de Krim (dat nu bij Rusland zit nadat de bevolking daar in Referendum voor had gekozen, zonder burgeroorlog.)

Slavyansk politie station wordt ingenomen, 12 april 2015.
Slavyansk politie station wordt ingenomen, 12 april 2015.
Lokale bevolking lijkt acties van Igor Strelkov groep van harte toe te juigen, en helpt mee met baricades rondom het politiebureau op te zetten.
Lokale bevolking lijkt acties van Igor Strelkov groep van harte toe te juigen. Een groep van 300 was er onmiddelijk bij en helpt mee met baricades rondom het politiebureau op te zetten.
Barricades rond Politie bureau Slavyansk, April 2014.
Barricades rond Politie bureau Slavyansk, April 2014.

De groep gewapende mannen onder Strelkov groeit direct uit tot 150 man. De bevolking roept “Rusland !” en “Poetin voorwaarts !”. Interviewer: dus Moskou had jullie niet gestuurd ? Strelkov: nee natuurlijk had Moskou ons niet gestuurd (5:20). Lokale vrijwilligers bewapenden zich met wat voorhanden was in het politie bureau. Strelkov stuurt een groep van 28 gewapende Terek Kozakken naar het regeringsgebouw, en zij nemen het in.

Terek Kozakken nemen regeringsgebouw in Kramatorsk in (stad dicht bij Slavyansk gelegen).
Terek Kozakken nemen regeringsgebouw in Kramatorsk in.
Grote meerderheid van de bevolking in Slavyansk steunt de acties.
Grote meerderheid van de bevolking in Slavyansk steunt de acties.
Bevolking Slavyansk heel blij met het zien van de groep van Igor Strelkov, in de veronderstelling dat het de Russen waren.
Bevolking Slavyansk heel blij met het zien van de groep van Igor Strelkov, in de hoop dat alles zou gaan zoals op de Krim.

In Kramatorsk namen zij een groep van 6 gepantserde wagens, van de 25e luchtmobiele brigade mee aan hun zijde. De voertuigen werden grotendeels door de mensen van de 25e brigade zelf gereden, die dus de kant tegen de Euromaidan rebellen kozen.

Een bestuurder van de 25ste brigade van het Oekraiense leger, aan de kant van de anti-Euromaidan militie, maakt een show van het besturen van het voertuig, tot enthousiasme van de lokale bevolking.
Een bestuurder van de 25ste brigade van het Oekraiense leger, aan de kant van de anti-Euromaidan militie, maakt een show van het besturen van het voertuig, tot enthousiasme van de lokale bevolking.

Ondertussen op 12 April, bezocht Brennan van de C.I.A. van Amerika de regering in Kiev, en overlegde met de spreker van het Oerkaiense parlement Turchinov, en met Peroshenko (die toen nog geen politieke functie had).

Brennan van Amerika bezoekt Kiev. Kiev besluit een “anti terroristen operatie” in het oosten (Donbass) uit te voeren.

De eerste aanval (“bloedige pasen“), wordt uitgevoerd door S.S.U. en de ‘Rechtse Sector’ militanten (ultra-nationalisten, ultra-rechts, neo-Nazis, enz), op een controle post bij Slavyansk.

Slavyansk controle post van Igor Strelkov groep wordt aangevallen door ultra-rechtse militanten in 4 jeeps. Tot de tanden toe gewapend, openen ze het vuur op onbewapende en vredige mensen. 4 mensen worden vermoord door deze aanval. De militie van Strelkov verweerd zich en slaat de aanval terug.
Slavyansk controle post van Igor Strelkov groep wordt aangevallen door ultra-rechtse militanten in 4 jeeps. Tot de tanden toe gewapend, openen ze het vuur op onbewapende en vredige mensen. 4 mensen worden vermoord door deze aanval. De militie van Strelkov verweerd zich en slaat de aanval terug.
Begravenis van de slachtoffers van de 'Rechtse Sector' aanval op Slavyansk.
Begravenis van de slachtoffers van de ‘Rechtse Sector’ aanval op Slavyansk.

Na deze mislukte aanval van de ‘Rechtse Sector,’ stuurt Kiev het leger. Aanvallen volgen met militaire helicopters, tanks, infanterie, lange afstand artillerie, en mortieren. De kant van de Euromaidan van Kiev lijdt zware verliezen. Ook de groep van Strelkov lijdt verliezen, en hun loopgraven worden min of meer in puin geschoten. Het was erg moeilijk om de tanks van Kiev te stoppen, omdat ze het moesten doen met oude anti-tank geweren nog van de 2de wereldoorlog. Deze waren ontwikkeld voor de tanks uit die tijd, niet voor tanks uit de jaren 80 of 90. De kant van Kiev leek zich geen zorgen te maken over de eigen gewonden, en reedt bijvoorbeeld met hun eigen terugtrekkende tank over de eigen gewonden heen. De doden zitten daar nu nog in de grond. Er werd ook gezien hoe de luchtmacht van Kiev de eigen tanks en infanterie aanviel [in de verwarring.]

Kiev stuurt een aanval met het leger, onder meer 12 leger helicopters.
Kiev stuurt een aanval met het leger, onder meer 12 leger helicopters.

De militie draagt de infanterie leden op niet op de helicopters te schieten. Alleen sluipschutters, anti-tank en andere schutters zullen op de helicopters schieten.

Meerdere helicopters worden neergehaald.
Meerdere helicopters worden neergehaald. Op 2 mei 2014 wordt een gevangen genomen piloot van het leger van Kiev, afgeleverd bij het ziekenhuis door de Milities die onder commando van Strelkov staan.
“Draag hem voorzichtig.” Gevangen genomen helicopter piloot wordt met zorg afgeleverd bij het ziekenhuis door de milities die Slavyansk onder controle hebben.
Midden: helicopter piloot, rechts Militie (met Novorossia embleem op linker mouw.)
Slavyansk wordt aangevallen door de Euramaidan rebellen van Kiev, die het Oekraiense leger in kunnen zetten na de coup van februari 2014, die zij met hulp van Amerika konden volbrengen tegen de gekozen regering van Oekraine.
Slavyansk wordt aangevallen door de Euramaidan rebellen van Kiev, die het Oekraiense leger in kunnen zetten na de coup van februari 2014, die zij met hulp van Amerika konden volbrengen tegen de gekozen regering van het sinds 1991 bestaande “Oekraïne”.
Kiev leger onder de Euromaidan coup “valt de Russen aan” door in het wilde weg op een grote stad te schieten …
Vlak voor de granaat inslag ...
Vlak voor de granaat inslag …
Granaat explosie.
Granaat explosie.
Destructie, dood en verderf zijn het reslutaat.
Destructie, dood en verderf zijn het resultaat.
Doden onder de burger bevolking door de beschietingen van Kiev.
Semyonovka 12 Juni 2014: Het eerste gebruik van witte fosfor tegen burger bevolking (een oorlogsmisdaad onder de internationale verdragen.) Het met opzet proberen uit te roeien en verjagen van de burger bevolking van Donbass is in volle gang. “De wereld” doet alsof het een Russische invasie is, en laat de mensen aan hun vaak dodelijke lot over. De massa media in het westen negeren het geschreeuw om hulp, en zijn daarmee medeplichtig geworden aan volkerenmoord.
Ondanks het grove geweld, weigert deze inwoner van Slavyansk die zijn stad verdedigt, te buigen voor zoals hij zelf zegt, onder meer olie bedrijf Shell (het Nederlandse Shell).
Ondanks de voortgang van het grove geweld van Kiev, weigert deze inwoner van Slavyansk te buigen voor zoals hij zelf zegt, onder meer olie bedrijf Shell (het Nederlandse Shell). Shell heeft een schaliegas project plan voor Slavyansk. Er valt ook voor de Nederlandse Oligarchen iets te verdienen aan het bloedvergieten.
t
Overgave is geen optie, Nooit meer terug te draaien, Wedergeboorte van ons moederland, Wedergeboorte van onze Donbass! Refrein volkslied Donetsk Volksrepubliek.

Beelden van Slavyansk frontlinie

Gevecht tegen een mogelijk 1:10 overmacht, beelden van de kant van de Donbass Militie.

[eng subs] “Main strijd van de Republiek: 300 Steel riflemen” door Gennadiy Dubovoy
stelling2_vid27.20

gewonde_vid37

wegdragen_zwaargewonde_vid12.49

stelling_25.09

helicopter-aanval_vid18.35

loopgraven_20.20

anti-lucht-novorossiya

Zie ook: Zie ook: Hoe het begon in Donbass: de groep Strelkov in Slavyansk, en De Debaltsevo Omcirkeling, voor grofweg een militair overzicht van de opstand, en Beelden van Novorossia’s afscheidingsreferendum, Referendum onafhankelijkheid 11 mei 2014.

st-george-ribbon
South Front
Advertenties

10 thoughts on “Hoe het begon in Donbass: de groep Strelkov in Slavyansk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s