Hoe mensen wonen in de verwoeste steden van Donbass

Bron: rg.ru, vertaald door: Koen Van Dessel bron

In Donetsk en andere steden van de brigade van het Ministerie van Bouw en Huisvesting van de Volksrepubliek Donetsk, blijft heropbouw van woningen beschadigd door artillerie der Oekraïense veiligheidstroepen de prioriteit.

Intussen is het werk verricht door het Ministerie echt kolossaal te noemen. Volgens de persdienst van het Ministerie ontvangt men dagelijks 50 tot 60 aanvragen van inwoners van de DNR (zowel bij het Ministerie zelf als direct bij de regering van de Republiek) voor wederopbouw van vernield of beschadigd eigendom. Herstelling en bouwwerken worden uitgevoerd in de volgorde waarin de aanvragen binnenkomen. Tezelfdertijd betalen getroffen eigenaars niets voor werkuren en bouwmaterialen. Gezien het tekort aan materialen, verrichten de bouwvakkers haast mirakels.

Фото: Владимир Аносов/ РГ
Фото: Владимир Аносов/ РГ

Bijzonder acuut probleem is het herstel van verwoeste woningen in dorpen en steden van de republiek, zeker die in nabijheid van de frontlinie. Eerst aan de beurt voor restauratie zijn sociale voorzieningen, ziekenhuizen, scholen, kleuterscholen, kantoorgebouwen.

De correspondent van RG reed door de verwoeste stad Donbass. Bij de ingang werden we opgewacht door vertegenwoordigers van het departement “Grens”, die zich bereid verklaarden ons te vergezellen. Bij de ingang van het dorp Nikishin werden het raadhuis en het monument ter herdenking van de gevallen soldaten in WO2 vernietigd. De dorpelingen hadden de rode vlag gehesen. “In het dorp blijven maximaal ongeveer 25 personen over. Alleen oude mensen wonen hier nog en degenen die nergens heen kunnen,” zegt soldaat George (roepnaam “Cuba”), “en een kilometer van het dorp begint Debaltsevo. Maar de dorpsmensen beginnen langzaam terug te keren.”

Eens was hier het kinderzomerkamp “Groet” in de prachtige omgeving van Debaltsevo, toen werd het bezet door Oekraïense strijders. Ze vuurden vanuit die positie met Grad-raketten en met pantservoertuigen BM-21. Nu is er enkel verwoesting en modder, achtergelaten door de haastig vluchtende Oekraïense strijdkrachten. Gebroken meubilair, bedorven voedsel, branden door raketinslagen en bouwsels verlaten door het Oekraïense leger. “Ik kwam hier al voor ontspanning in de tijd van de Sovjet-Unie,” zegt Ekaterina Tverdokhlebova. “Het was een prachtig stukje van onze gelukkige jeugd. En nu enkel leegte. Waarom kwamen die onmensen naar hier? Waar zullen onze kinderen kunnen ontspannen? Hier is enkel nog een ruïne.”

In Debaltsevo kun je nu al zien hoe mensen beginnen hun leven weer op de rails te krijgen. Men verenigt zich en samen met de buren herstelt men woningen. Maar veel ruïnes en huizen zijn nog niet toegankelijk. Overal ligt puin. De velden zijn bezaaid met kraters van mijnen en granaten. “Ik ben meubelmaker,” legt Vyacheslav uit, bewoner van Debaltsevo. “Mijn huis is verwoest, ik woon bij de buren. De bewoners hebben geen geld, dus betalen voor werk doe je als je kunt. Je geeft voedsel of wodka. Zie je die fles daar achter de deur staan? Ik kreeg ze om die deur te herstellen.”

Militaire eenheden en milities blijven plichtsgetrouw bij de checkpoints. Ze controleren al wat binnenkomt en buiten gaat. In de buurt blijven er voortdurende aanvallen door de Oekraïense strijdkrachten. Vele gebieden ervaren een tekort aan bouwmaterialen en medicijnen. Overal kan je verlaten loopgraven en bunkers zien, alles is met militair materieel bezaaid.

Used as source: RG.ru
Used as source: RG.ru
ee
South Front Help ons !
Advertenties

One thought on “Hoe mensen wonen in de verwoeste steden van Donbass

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s