Censuur op ‘South Front’ ? Mischien toch niet.

Censuur op ‘South Front’ (Zuid Front) ? Misschien toch niet. De wakkere waarnemer viel het wellicht op dat het artikel Jeugdvriend Poetin: Rusland ons verraden eerst aanwezig was op de ‘Zuid Front’ facebook, maar daarna werd verwijderd. “Agenten van Poetin aan het werk,” zal menig persoon wellicht denken, dolgedraaid door de westerse propaganda. Misschien toch niet …

Op 'South Front Nederlands,' is het artikel nog aanwezig, alsook op de wordpress.
Op ‘South Front Nederlands,’ is het artikel nog aanwezig, alsook op de wordpress.
Op de officiele South Front voor Nederlands: 'Zuid Front', is het artikel niet meer aanwezig. Het werd handmatig verwijderd.
Op de officiele South Front voor Nederlands: ‘Zuid Front’, is het artikel niet meer aanwezig. Het werd handmatig verwijderd.

Desgevraagd bleek de reden van de verwijdering, dat het artikel te anti-Russisch zou zijn, aldus de Belgische mede auteur van de ‘Zuid Front’ pagina. Er is al zoveel anti-Russisch en anti-Poetin nieuws.

Uit navraag bij ‘South Front,’ bleek dat de mening van ‘South Front’ (Hoofd van de Sociale media van South Front) is dat allerlei meningen toegelaten worden door South Front, maar dat het aan het Nederlandse team is om hier zelf overeenstemming over te bereiken. Het hoofd had zelf nooit een artikel verwijderd, tenzij het directe zelf-promotie was voor eigen politieke partijen, in de trant van “zie eens wat voor goeds wij doen!”. Het artikel was dus voor de ‘South Front’ organisatie geen probleem geweest, maar de kwestie is ook niet zo ernstig dat er ingegrepen zou moeten worden (met alle schade van dien). Het was mischien nog een idee geweest, aldus South Front SM hoofd, om er een discussie stuk van te maken, of ook een andere mening bij het stuk te plaatsen (die bijvoorbeeld de Russische positie uitlegt.)

Als laatste de mening van ondergetekende, die het artikel schreef: a) Het lijkt een geloofwaardig voorval te zijn, niet in scene gezet, en komt van een bekende pro-Donbass bron. Het is derhalve feitelijk geloofwaardig dat het is gebeurd, dat dit inderdaad een jeugdvriend is van Poetin. b) Het is ongeloofwaardig dat de jeugdvriend NAVO propaganda bedrijft, omdat hij vraagt om een Russisch ingrijpen. Derhalve is ook de insteek dat dit artikel anti-Russisch is, onjuist (mijns inziens). c) De mening van de jeugdvriend, hakt dwars in op de propaganda van de massa media in het westen, die net doen alsof iedereen die voor Donbass onafhankelijkheid is, iedereen die tegen de bloedige februari 2014 staatsgreep in Kiev is, en iedereen die de NAVO en Amerikanen durft te bekritiseren: dus een agent van Poetin is, of een meeloper met het Kremlin, en waarschijnlijk ’s nachts drie keer buigt voor een portretje van god Poetin. Hier is dan blijkbaar iemand die duidelijk kritiek heeft op Poetin, maar toch een Russische interventie wil in Donbass tegen de staatsgreep plegers in Kiev. Dat zegt wat over de situatie ter plaatse, niet in het minst omdat dit een vaker gehoorde mening uit Donbass zelf is. Het zijn zeker niet de minsten die deze mening hebben verkondigt, zo is daar de held Igor ‘Strelkov’ zonder wiens begin van de opstand in Slavyansk het hele front en de strijd tegen de Nazis wellicht nooit van de grond was gekomen (zie: Hoe het begon in Donbass: de groep Strelkov in Slavyansk.)

d) Het is te verwachten dat mensen die direct of indirect bloot staan aan oorlogsgeweld, grovere woorden in de mond nemen dan anderen. Als zij hulp verwachten, grootse hulp, maar die blijft uit, dan kan men boosheid verwachten. Men staat immers bloot aan zware explosies, massa moord, de dreiging van honger, en heeft familie en vrienden moeten begraven. Men kan de mening van de jeugdvriend interpreteren als een hulpkreet naar Rusland en Poetin: help ons, het kan zo niet langer. Dat is in feite ook precies wat de vriend zei: diplomatie is niet langer genoeg. Omdat de oorlog al meer dan een jaar duurt, is boosheid vanzelfsprekend. Men had op meer gehoopt, en kijkt ongetwijveld met jaloezie naar de Krim waar er tenminste geen oorlog is. e) Het is belangrijk om alle meningen van significant grote groepen in Donbass te publiceren. Vormen van objectiviteit zijn: waarheidsgetrouw, alle kanten aan het woord laten, het tegenstrijdige niet schuwen omdat men niet altijd alles kan weten, en de eigen voorkeur niet verbergen zodat de lezer er rekening mee kan houden.

*


Diegenen die hopen dat ‘South Front’ of ‘Zuid Front’ nu een zware deuk oploopt, moeten helaas teleurgesteld worden. De te voeren strategie wordt de volgende, besloten door het Nederlandse team (van 2 personen) zelf: we verbreden de variatie op het Nederlandse media front door met de ‘Zuid Front’ pagina meer op de pro-Russische toer te gaan, als balans tegen de westerse massa media (die eindeloos hamert op alles wat slecht is of zou zijn aan Rusland, waarbij wat er slecht is aan het westen wordt genegeerd.) Op de ‘South front Nederlands’ facebook en wordpress wordt dan een iets andere strategie gevoerd. (Deze pagina wordt gemaakt door ondergetekende, is volledig in mijn macht, en is enkel in vrije associatie met South Front tot wederopzegging door ondergetekende.) Hopenlijk zijn wij als Nederlandse afdeling van South Front uiteindelijk in totaal effectiever, omdat wie een bepaald soort nieuws selectie zoekt dan bij de ene of andere kan vinden wat hij prettiger vind.

Het verdiend wellicht opgemerkt te worden dat de mening van de jeugdvriend van Poetin, niet op alle punten gedeeld wordt door ondergetekende en vertaler van dat artikel. Het lijkt begrijpelijk dat Rusland niet ingrijpt, omdat de NAVO dat wil gebruiken om de 3rde wereldoorlog te ontketenen (alhoewel de NAVO dat alsnog lijkt te gaan doen, of tenminste spanningen wil laten ontstaan die het volk afleiden van het economische wanbeleid en de corrupte E.U. en via die spanningen in staat is om op korte termijn een kleine of grote oorlog te starten in het geval van significante Revolutionaire dreiging tegen de westerse bankiers.) Er is dus geen politiek verschil van mening hier, alleen maar over welk soort nieuws verstandig is om te posten.

P.S.

Excuses voor dit soort navelstaarder artikelen over de media zelf, maar de bronnen en nieuws keuzes zijn een essentieel onderdeel van hoe mensen de geloofwaardigheid van iets inschatten. Het is beter om vraagtekens in uitroep tekens te veranderen, door middel van openheid. Wie het niet wil lezen, kan het altijd laten liggen, maar wie alles wil weten, kan er dan ook achter komen. De factor massa media en media in het algemeen is in feite bepalend in deze oorlog, die gevoerd wordt op basis van illusies en leugens. Laat het ons derhalve niet aan eerlijkheid en openheid ontbreken, want juist dat is het broeinest van de achterdocht.

Niets is erger dan een waardig Revolutionair doel dat niet behaald wordt, vanwege interne strubbelingen over bijzaken en sociale schuring. Viva Donbass. Viva South Front.

*

Binnenkort: interview met Zakharchenko, gekozen regeringshoofd van de Volksrepubliek Donetsk, link.

ee
South Front Help ons !
Advertenties

One thought on “Censuur op ‘South Front’ ? Mischien toch niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s