C.Hamelink schreef “brief aan Poetin” niet

Een brief van de internet groep ommekeer-nederland.nl, die zij al in 2014 opgesteld lijken te hebben, wordt heden overal in de wereld verspreidt met als zijnde de auteur professor Cees Hamelink en ondertekend zou zijn door “Nederlandse intellectuelen.”.

Geachte President Putin,

Hierbij willen wij namens enkele Nederlandse burgers onze excuses aanbieden voor deze regering en de media. De waarheid wordt verdraaid om ditmaal U en uw land in een slecht daglicht te zetten.

Machteloos moeten wij toezien hoe (…)

De brief heeft ook Novorossia zelf bereikt: novorossia.today (“Schriftelijke verontschuldiging van Nederlandse intellectuelen aan Poetin voor leugens omtrent MH17, Oekraïne, Syrië” September 02, 2015). De verwarring is mogelijk ontstaan door de opstelling van de bronnen onder de brief.

Mogelijke oorzaken op een rij

1. Iemand (anoniem) die de brief heeft overgenomen kort na publicatie, heeft daarbij zelf erbij gezet dat de brief geschreven zou zijn door Cees Hamelink. Hij of zij heeft de brief zelf ondertekend met de naam Cees Hamelink: “De brief is opgesteld door ; Professor Cees Hamelink“.

2. Alhoewel er onder de Nederlandse versie van de brief staat dat de brief is ondertekend door “bezorgde burgers” en daaronder staat het woord “bronnen,” waar zij ook naar werk van Cees Hamelink verwijzen, is het woord “bronnen” niet aanwezig in de vertaling naar het Duits of Engels. De Russische vertaling laat de link naar Cees Hamelink achterwege, terwijl de Engelse vertaling de meest verwarrende is, omdat daar zowel het woord “bronnen” (sources) ontbreekt, en de link naar Cees Hamelinks werk de laatste van de genoemde bronnen is, waardoor het op een ondertekening lijkt.

3. Het schept verwarring dat onder een brief die ook een petitie is, de enige identificeerbare naam op de brief degene is van Cees Hamelink. De ondertekening “bezorgde burgers,” verwijst dan vermoedelijk naar de petitie ondertekenaars, terwijl de naam “Cees Hamelink” wellicht dan de auteur moet betreffen.

4. Het was duidelijker geweest als de naam “Cees Hamelink” achter de titel van zijn werk was geplaatst, in plaats van daarvoor.

5. In de PDF van de groep ommekeer-nederland.nl zelf, is de naam Cees Hamelink ook de laatst genoemde bron, en staat derhalve helemaal onderaan, op de plaats waar men de auteur zou vermoeden.

6. In de Nederlandse PDF is ook het woord “bronnen” weggelaten, terwijl dit wel aanwezig is in de HTML versie.

7. Het woord “bron” kan in principe ook verwijzen naar de bron van de brief zelf, alhoewel dat in dit geval niet correct lijkt te zijn.

8. Cees Hamelink lijkt een mening te hebben die grotendeels strookt met de inhoud van de brief, te oordelen naar op internet voorhanden zijnde materialen. Daarmee lijkt het aannemelijk dat hij de brief geschreven zou kunnen hebben.

9. Cees Hamelink lijkt geen eigen internet publicatie locatie te bezitten, en wellicht mede daarom is er geen ontkenning te vinden van Cees Hamelink zelf dat hij de schrijver van de brief zou zijn.

10. Omdat de brief anoniem opgesteld is, is het nog denkbaar dat Cees Hamelink de brief wel schreef, maar dat onder een pseudoniem heeft gedaan. De groep ommekeer-nederland.nl ontkent dit echter, want schrijft: “Onze brief blijft maar rond gaan… hij is NIET door cees Hamelink geschreven of ondertekend! Wij hebben hem geschreven!” (bron, aug 2014.) De groep ommekeer-nederland heeft ook bij de brief zelf toegevoegd dat hij niet is geschreven door Cees Hamelink:

Opmerking: Deze brief is NIET door Professor Cees Hamelink geschreven noch tot op heden door hem ondertekend! Deze brief is vele malen gecopieerd op andere websites die geen toestemming hebben gevraagd. Velen daarvan hebben professor Cees Hamelink als schrijver neergezet. Wij hebben hier geen verantwoordelijkheid voor en nemen daar afstand van.

11. Omdat ommekeer-nederland.nl een radicaal links en/of anarchistisch achtige groep lijk te zijn, is er een belang om te geloven dat de brief geschreven zou zijn door zoiets eerbiedwaardigs als een professor, en ondertekend door “intellectuelen.” Dat het een groep betreft die een basis-inkomen voorstaat, voor burgerlijke ongehoorzaamheid pleit, en uitlegt hoe men de chip uit een ID kaart kan branden met een magnetron, zal het niet even goed doen in alle cirkels van de burgerij met een pro-Novorossia gezichtspunt.

12. De brief is keurig en in alle redelijkheid opgesteld, met voldoende feitenkennis om serieus te nemen, en zou daarom van de hand van een professor geweest kunnen zijn.

Professor Cees Hamelink:

Waarom moet je niet geloven wat in de krant staat? (4/5)

(jb)

ee
South Front Help ons !
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s