Bewegend beeld overzicht frontlinie

Overzicht primaire frontlinie ontwikeklingen.
Overzicht primaire frontlinie ontwikeklingen.

Het valt op dat in het begin het front middel-groot begint, waarna het instort. Met name het noord/westen stort in, vanwege de zeer grote meerderheden van de vijand, soms 1:3 of 1:10 werd gerapporteerd. Dit is het gebied waar Igor ‘Strelkov’ zat, met een kleine groep verjaagde dissidenten uit heel Oekraine, met hulp van de lokale bevolking. Igor ‘Strelkov’ is een ex-Colonel van het Russische leger, maar kreeg desondanks en tot zijn publiek geuite verbolgenheid hierover, geen hulp van Rusland bij de onderneming. Tegen overweldigende meerderheden hielden zij een tijd stand, maar moesten uiteindelijk vluchten naar het oosten om uit een dreigende omsingeling te raken. Daarna werden zij de militaire basis van de huidige en nog steeds bestaande Volksrepubliek Novorossia (Donetsk en Luhansk).

Deze initiele ineenstorting komt overeen met eerdere berichtgeving, over de kritieke situatie rond augustus 2014. De oorlog begon op 2 mei 2014, met geweldadige aanvallen in Odessa van neo-Nazis en fascisten: o.a. de Odessa vakbondsgebouw massamoord, en ook in Slavyansk komt op die datum een aanval op het dan al opgeworpen verdedigingsfront in Slavyansk, door de militanten van de staatsgreep. Er was toen al een periode van strijd en onlusten aan de gang geweest, die volgde op de februari 2014 staatsgreep door Amerika in Kiev, waarin de macht van die Kiev staatsgreep over lokale regeringen werd betwist door de lokale bevolking daar. Het geweld in Kiev was al weer langer bezig, voordat de staatsgreep success had.

De georganiseerde en gemilitariseerde strijd begint op 2 mei, en is op dat moment door de meer civiele en chaotische strubbelingen van daarvoor – waarvan vele ook dodelijk – al in alliantie met- en in controle over een gebied dat de centrale staatsgreep plegers in Kiev niet erkent. Vandaar dat het front dus direct begint met een stevige grootte, omdat de centrale staatsgreep plegers nog niet met militaire middelen zijn begonnen op te treden tegen de lokale bevolking. Op het moment dat zij dat wel doen, wordt het gebied waar de Oekraiense Grondwet nog wordt erkent, eerst gedeeltelijk veroverd door de Kiev junta, en wordt het Verzet tot op de rand van de afgrond gedrukt.

Slavyansk wordt dus veroverd na heftig en heldhaftig verzet door de bevolking, door de staatsgreep plegers, die het Oekraiense leger hebben weten mee te slepen in hoogverraad aan de Oekraiense grondwet en de gekozen President die nooit is afgetreden tijdens of in de nasleep van de staatsgreep. Na de zomer keren echter de kansen van de staatsgreep plegers, en rolt Novorossia de troepen van de staatsgreep en het Oekraiense leger hoe langer hoe meer terug. Met name in Debaltsevo lijdt de staatsgreep een strategische nederlaag in februari 2015. Een Nederlandse minister sprak zich toen uit over zijn zorgen over het wel en wee van deze fascistische troepen in de omsingeling van Debaltsevo, hetgeen een historische schandvlek voor Nederland als Rechtstaat en betrouwbaar land betekend. Nederland kiest massaal partij voor de neo-Nazis, opgezweept door een tot in het absurde toe leugens verkopende massa media.

Deze laatste verandering in het front bij Debaltsevo wordt net niet helemaal getoont op de afbeelding, maar de betreffende steden/dorpen worden al anders ingekleurd. Kort daarop verstevigd Novorossia haar grip of Debaltsevo, hetgeen een belangrijk logistiek knoop punt is tussen Donetsk en Luhansk. Daarna blijft het front vrijwel ongewijzigd liggen tot op heden, mede omdat Kiev een staakt het vuren bedingt om de opmars van Novorossia met politieke middelen te stuiten. Ondanks vele klachten hierover door de Milities, die liever op zijn minst heel de provincies Donetsk en Luhansk willen bevrijden van de politieke terreur, houdt de gekozen regering van Novorossiya voet bij stuk, en probeerd het staakt het vuren te respecteren in de hoop op een spoedig einde aan de vreselijke burger oorlog die al aan tevelen het leven heeft gekost.

bron: commons.wikimedia.org

ee
South Front Help ons !
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s